وعده وزیر برای میادین مشترک نفت و گاز

به گزارش پایگاه اینترنتی مأوا، ایران از منابع مشترک نفت و گاز قابل توجهی با کشورهای همسایه نظیر قطر، عمان، امارات متحده عربی، ترکمنستان، عربستان، کویت، عراق و هم چنین در جنوب دریای خزر برخوردار است که هر کدام شرایط متفاوتی دارند اما آن طور که وزیر نفت وعده داده تا انتهای دولت دوازدهم تکلیف تمام میادین مشترک تعیین می شود.

وعده وزیر برای میادین مشترک نفت و گاز

به گزارش خبرنگاران، نفت درجای میادین مشترک غرب کارون حدود 67 میلیارد بشکه اعلام شده که با ضریب بازیافت شش درصد 6.4 میلیارد بشکه می توان از این میادین برداشت کرد. این میزان با نفت خام 50 دلاری 230 میلیارد دلار برای ایران منافع خواهد داشت. علاوه بر این، ذخیره درجای گاز پارس جنوبی در طرف ایران، حدود 14.2 تریلیون مترمکعب و ذخیره میعانات گازی بالغ بر 19 میلیارد بشکه است.

اجرای توسعه میادین نفتی در غرب کارون، موجب می شود تولید نفت از این منطقه تا پایان سال روزانه 50 هزار بشکه بیش تر شود و آن طور که مسئولان نفتی اعلام کرده اند اکنون در حوزه میدان های مشترک غرب کارون، عقب ماندگی نداریم و نیروگاه برق غرب کارون تا پایان امسال راه اندازی خواهد شد. حوزه غرب کارون به عنوان یک حوزه پرظرفیت بالغ بر 70 میلیارد بشکه ذخیره نفتی را در خود جای داده و اکنون طرح های متعددی برای توسعه میدان های غرب کارون و دیگر میدان های نفتی و همچنین طرح های که به تازگی در قالب آی پی سی واگذار شده، در حال اجراست.

بنا بر اعلام وزارت نفت، تورج دهقانی - مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران - در این باره با اشاره به طرح انتقال نفت خام در حوزه غرب کارون از منطقه گوره به جاسک در شرق تنگه هرمز به عنوان یک طرح عظیم، ملی و راهبردی، اظهار کرده است: شرکت متن اجرای این طرح را به عهده دارد و این طرح دارای ارزش چند میلیارد دلاری است و خط لوله عظیم هزار کیلومتری را در دست احداث دارد که سال گذشته پیمان ها و مناقصات آن، انجام و عملیات اجرایی آن نیز آغاز شده است.

سهم ایران از پارس جنوبی چقدر است؟

از سوی دیگر بر اساس آخرین برآوردهای اجرا شده، ذخیره درجای گاز پارس جنوبی در طرف ایران، حدود 14.2 تریلیون مترمکعب و هم چنین دارای ذخیره ای بالغ بر 19 میلیارد بشکه میعانات گازی است. با توجه به وسعت این میدان توسعه آن در فازهای مختلف مطابق با برنامه های پنج ساله توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ایران و با هدف تأمین تقاضای رو به رشد گاز طبیعی، اعم از مصارف داخلی و تزریق آن به میادین نفتی به منظور صیانت از مخازن و هم چنین صادرات گاز در دولت های یازدهم و دوازدهم دستور کار وزارت نفت قرار گرفت.

مقایسه ایران و قطر در برداشت از پارس جنوبی

تعداد چاه های در حال بهره برداری از میدان مشترک پارس جنوبی در مردادماه 1392 در ایران 110 و در قطر 401 حلقه بوده است. این میزان در اسفندماه سال 1396 در ایران به 252 رسید و در قطر همان 401 حلقه چاه ماند. تولید روزانه گاز غنی از این میدان در مردادماه سال 1392 در ایران 285 میلیون مترمکعب و در طرف قطری 566 میلیون مترمکعب بود که این میزان تا اسفندماه سال 1396 در قطر ثابت ماند و در ایران به 570 میلیون مترمکعب رسید.

اما برداشت گاز از میدان گازی پارس جنوبی، از سال 1380 در ایران و قطر آغاز شد و تا شش سال بعد هم تراز بود، اما پس از آن، به مدت هشت سال قطر در برداشت گاز از بزرگ ترین میدان گازی جهان از ایران پیشی گرفت و در حالی که ظرفیت تولید گاز قطر در میدان پارس جنوبی در آن هشت سال به 600 میلیون مترمکعب رسید، ظرفیت تولید ایران 285 میلیون مترمکعب در روز بود.

تولید گاز طبیعی از میدان گازی پارس جنوبی هم از سال 1380 با تولید حدود دو میلیون مترمکعب در روز در طرف ایرانی آغاز شده که در نتیجه بهره برداری از فازهای این میدان، میزان تولید گاز غنی ایران از این میدان مشترک، در حال حاضر از قطر پیشی گرفته و به بیش از 600 میلیون مترمکعب در روز رسیده است.

مشخص تکلیف تمام میدان های مشترک تا پایان دولت دوازدهم

اما بیژن زنگنه - وزیر نفت - به تازگی در همین رابطه گفته است: یکی از تعهدهای بنده که به مجلس شورای اسلامی ارائه دادم، این بوده که تا پایان دولت تکلیف تمام میدان های مشترک مشخص شود، یعنی هیچ میدانی نخواهد ماند که پیمانکار و فرآیند انجام کار آن مشخص نشده باشد.

زنگنه با بیان این که میدان بلال نیز جزو همین تعهدات است، اظهار کرد: تکلیف فرزاد B امسال مشخص خواهد شد و همچنین فاز 11 پارس جنوبی نیز که به دلیل تحریم ها دچار وقفه شده بود، نهایتا تا پایان امسال مشخص تکلیف خواهد شد.

وی با بیان این که توسعه میدان فروزان نیز در دستور کار قرار گرفته است، گفت: تا پایان سال میدان مهمی نخواهیم داشت که تکلیف آن مشخص نشده باشد. همچنین باید بگویم که توسعه میادین مشترک غرب کارون به خوبی پیش می رود و قرارداد ایلام پایدار غرب بسته شده است.

به گفته وزیر نفت در این دولت عمده توسعه پارس جنوبی به جز فاز 11 به اتمام می رسد و همچنین تلاش خواهیم کرد که مرحله اول فاز 11 نیز نیمه اول 1400 به بهره برداری برسد.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 19 مهر 1398 بروزرسانی: 2 اسفند 1399 گردآورنده: maeva.ir شناسه مطلب: 280

به "وعده وزیر برای میادین مشترک نفت و گاز" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "وعده وزیر برای میادین مشترک نفت و گاز"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید