طرز تهیه کتلت گوشت با لپه؛ دستور آسان و خانگی
به گزارش پایگاه اینترنتی مأوا، کتلت گوشت با لپه یکی از آن غذاهای خانگی است که هم طعم اصیل دارد و هم خیلی سریع آماده می گردد. در طرز تهیه کتلت گوشت با لپه به علت وجود لپه، هم سبک تر از مدل های کاملا گوشتی است و هم بافت لطیف تر و مغزپخت تری پیدا می نماید. اگر در پی یک غذای ساده، خوش عطر و مناسب وعده های روزمره هستید، این دستور می تواند برترین انتخاب باشد. تنها با چند مرحله کوتاه و چند ماده در دسترس می توانید یک کتلت خوش رنگ و خوش خوراک درست کنید که برای ناهار، شام یا حتی سفره های مهمانی کاملا مناسب است. طرز تهیه شامی پوک با لپه را نیز می توانید در خبرنگاران مطالعه کنید.
مواد لازم برای تهیه کتلت گوشت با لپه
- گوشت چرخ نموده 200 گرم
- لپه نصف پیمانه
- پیاز 1 عدد
- تخم مرغ 2 عدد
- جعفری خردشده 2 قاشق غذاخوری
- نمک، فلفل، زردچوبه به میزان لازم
- روغن برای سرخ کردن به میزان لازم
طرز تهیه کتلت گوشت با لپه
مرحله اول: آماده سازی لپه
لپه را خوب شسته و با میزانی آب و کمی نمک در قابلمه بریزید. حرارت باید میانه باشد تا لپه ها کاملا پخته شوند اما له نشوند. وقتی آب لپه کم شد و نرم شد، آن را از روی حرارت بردارید. سپس با گوشت کوب یا غذاساز، لپه ها را کاملا له کنید تا یکدست گردد.
این مرحله بسیار مهم است زیرا لپه باید نقش یک چسبنده طبیعی را در مایه کتلت ایفا نماید تا کتلت ها در روغن وا نروند. اگر لپه نیم پز یا سفت باشد، مایه کتلت انسجام نخواهد داشت.
مرحله دوم: آماده سازی پیاز و ترکیب اولیه
پیاز را با رنده ریز رنده کنید و آب آن را کاملا بگیرید تا از شل شدن مایه کتلت جلوگیری گردد. سپس لپه له شده، گوشت چرخ نموده، تفاله پیاز و جعفری خردشده را مخلوط کنید. تخم مرغ ها را اضافه کنید و به میزان لازم نمک، فلفل و زردچوبه بزنید.
حالا باید مواد را خوب ورز دهید؛ حداقل 3 تا 5 دقیقه تا بافت یکنواخت و چسبنده ای ایجاد گردد. هرچه مایه بیشتر ورز داده گردد، کتلت ها خوش فرم تر و مغزپخت تر خواهند شد.
مرحله سوم: استراحت دادن مایه کتلت
زمان استراحت مایه نقش مهمی در بافت نهایی کتلت دارد. مایه را در ظرفی بریزید و 15 تا 20 دقیقه در یخچال قرار دهید. این کار باعث می گردد لپه و گوشت بهتر به خورد هم بروند و مایه سفت تر گردد. بعلاوه رطوبت سطحی پیاز کاملا جذب مواد می گردد و فرم دهی کتلت راحت تر خواهد بود.
نکته: اگر عجله دارید، حداقل 10 دقیقه استراحت دهید تا مایه از حالت شل خارج گردد و هنگام سرخ کردن وا نرود.
مرحله چهارم: فرم دهی و سرخ کردن اصولی
تابه را روی حرارت ملایم قرار دهید و حدود 2 فنجان روغن سرخ کردنی داخل آن بریزید. روغن باید کاملا داغ باشد اما دود نکند. میزان کمی از مایه بردارید و با دست مرطوب آن را به شکل بیضی یا گرد، نازک و یکنواخت پهن کنید.
سپس کتلت ها را آرام در روغن داغ قرار دهید. درِ تابه را ببندید تا کتلت ها مغزپخت شوند. هر دو طرف کتلت را سرخ کنید تا طلایی و خوش رنگ گردد. ضخامت باید میانه باشد تا سطح نسوزد و داخل خام نماند.
مرحله پنجم: سرو و تکمیل غذای خانگی
پس از طلایی شدن کتلت ها، آن ها را روی دستمال روغن گیر قرار دهید تا روغن اضافی گرفته گردد. کتلت گوشت با لپه برترین طعم را زمانی دارد که کمی استراحت کند تا بافتش تثبیت گردد.
می توانید آن را با نان تازه، خیارشور، گوجه و سبزی خوردن میل کنید یا به عنوان یک غذای خانگی کامل در کنار پلو سرو کنید. این کتلت به دلیل وجود لپه، نرم تر و لطیف تر از کتلت های معمولی است و طعم ویژه ای دارد که در مهمانی ها و وعده های خانگی محبوب است.
نکات تکمیلی تهیه کتلت گوشت با لپه
کتلت لپه با گوشت چرخ نموده یک کتلت خوش طعم و حرفه ای به چند نکته کلیدی وابسته است که همان راز خوشمزه شدن کتلت هستند. رعایت این نکات باعث می گردد مایه کتلت وا نرود، خشک نگردد و ظاهری یکدست و خوش رنگ داشته باشد. طرز تهیه شامی لپه تبریزی و طرز تهیه کتلت لپه و سیب زمینی را نیز می توانید در خبرنگاران مطالعه کنید.
لپه را بیش از حد له نکنید
اگر لپه خیلی خمیری گردد، بافت کتلت خمیرمانند خواهد شد. اما اگر لپه کاملا یکدست و سبک له گردد، مایه چسبندگی عالی پیدا می نماید. تعادل این مرحله کیفیت کل کتلت را معین می نماید.
جایگزین لپه در تهیه کتلت
برای تهیه کتلت می توانید لپه را با سیب زمینی جایگزین کنید و حتی می توانید گوشت قرمز را هم با مرغ جایگزین کنید. طرز تهیه کتلت با سیب زمینی و طرز تهیه کتلت با مرغ را می توانید در خبرنگاران مطالعه کنید.
گرفتن آب پیاز لازم است
آب پیاز بیشترین عامل وا رفتن کتلت است. همواره پیاز را خوب بچلانید تا فقط تفاله آن وارد مایه گردد. این کار باعث انسجام بیشتر و سرخ شدن طلایی سطح کتلت می گردد.
استراحت مایه را حذف نکنید
استراحت باعث می گردد لپه، گوشت و پیاز بهتر ترکیب شوند و رطوبت اضافی جذب گردد. بعلاوه فرم دهی را بسیار ساده تر می نماید و مانع ترک خوردن کتلت ها هنگام سرخ کردن می گردد.
حرارت ملایم کلید طلایی سرخ کردن
اگر حرارت زیاد باشد، سطح کتلت سریع می سوزد اما داخل خام می ماند. حرارت ملایم باعث پخت کامل، حفظ رطوبت داخلی و ایجاد رنگ طلایی یکنواخت می گردد.
کتلت را ضخیم نگیرید
کتلت نازک و پهن شدن رمز خوش فرم شدن آن است. اگر ضخیم باشد مغزپخت نمی گردد و هنگام سرخ شدن ترک برمی دارد. کتلت نازک هم سریع تر و هم یکنواخت تر پخته می گردد. کتلت لپه بدون گوشت نیز ازآن کتلت های نازک و پرطرفدار است که می توانید تهیه کنید.
سوالات متداول درباره طرز تهیه کتلت لپه با گوشت چرخ نموده
در ادامه به رایج ترین پرسش های مربوط به کتلت گوشت با لپه پاسخ داده ایم.
1 . کتلت گوشت با لپه چرا وا می رود؟
دلیل اصلی، آب پیاز یا شل بودن مایه است. استراحت مایه و گرفتن آب پیاز مشکل را کاملا برطرف می نماید.
2 . چطور کتلت را نرم تر کنیم؟
افزودن کمی لپه پوره شده و ورز دادن کافی باعث لطافت بافت کتلت می گردد.
3 . کتلت گوشت با لپه را می توان فریز کرد؟
بله، پس از سرخ شدن کامل، داخل کیسه زیپ دار تا 2 ماه قابل نگهداری است.
4 . به جای لپه چه می توان استفاده کرد؟
می توانید از سیب زمینی پخته بهره ببرید، اما طعم اصیل کتلت لپه متفاوت و خوش عطرتر است.
منبع: کتاب کاله