طرز تهیه خورشت بامیه ساده؛ از غذاهای خوشمزه سنتی ایرانی

به گزارش پایگاه اینترنتی مأوا، خورشت بامیه (خورش بامیه) یکی از غذاهای سنتی ایرانی است و از آنجا که می توان آن را با گوشت و بدون گوشت تهیه کرد، برای هر رژیم غذایی مناسب است.

طرز تهیه خورشت بامیه ساده؛ از غذاهای خوشمزه سنتی ایرانی

خورشت بامیه، از خورشت های سنتی ایرانی است که با گوشت و بامیه درست می گردد و اصالتا به منطقه ها جنوبی ایران اختصاص دارد. بسیاری معتقدند که ایرانیان این خورشت را ابداع نموده اند تا از فواید بامیه بهره مند شوند. بامیه به صورت خام قابل استفاده نیست و نمی توان آن را در سالاد به کار برد؛ با این حال پخت آن با سایر موادغذایی، طعم بسیار بهتری به بامیه می دهد و باعث می گردد غذایی سالم و فوق العاده خوشمزه داشته باشید. خورشت بامیه مواد اولیه بسیار ساده و کمی دارد که به راحتی می توان آن را با مواد دیگر جایگزین کرد تا برای همه نوع سلیقه و رژیم غذایی مناسب باشد. به عبارتی، هم می توانید از گوشت گوسفند، گوساله و مرغ و بوقلمون در طرز تهیه خورشت بامیه مجلسی خوشمزه بهره ببرید و هم با حذف گوشت، یک غذای کاملا گیاهی داشته باشید و به این ترتیب، انواع خورشت های بامیه را امتحان کنید.

بامیه در تابستان به بازار می آید و از جمله سبزیجاتی است که بیشتر در جنوب کشور کشت شده و استفاده می گردد؛ با این حال، از آنجا که بامیه بسیار خوشمزه است، اهالی بیشتر استان ها خورشت آن را تهیه و نوش جان می نمایند. با توجه به اینکه بامیه طبع سردی دارد، برای فصل تابستان بسیار مناسب به نظر می رسد.

یکی از دلایلی که باعث شده است، بعضی افراد این غذا را دوست نداشته باشند، حالت لزجی آن هنگام پخت است که با یک سری ترفند ساده می توان این موضوع را به حداقل رساند. خورشت بامیه به عنوان غذای اصلی با یک ظرف برنج (چلو یا کته) سرو می گردد. سبزی خوردن، سالاد شیرازی، سالاد کاهو و ترشی در کنار خورشت بامیه حسابی می چسبد. با اینکه این خورشت اغلب در مهمانی های رسمی سرو نمی گردد، غذایی فوق العاده مغذی است که برای دورهمی های خانوادگی و در وعده ناهار و شام مناسب است. با خبرنگاران همراه شوید تا با طرز تهیه خورشت بامیه بیشتر آشنا شوید.

هرآنچه باید درباره خورشت بامیه بدانید:

  • طرز تهیه خورشت بامیه با گوشت
  • نکات تهیه خورشت بامیه
  • طرز تهیه خورشت بامیه بادمجون
  • طرز تهیه خورشت بامیه با مرغ
  • طرز تهیه خورشت بامیه بدون گوشت
  • طرز تهیه خورشت بامیه با قارچ
  • طرز تهیه خورشت بامیه با لپه
  • خواص خورشت بامیه
  • طعم خورشت بامیه

خورشت بامیه با گوشت

برای 4 نفر

مواد لازم:

  • 300 تا 400 گرم گوشت خورشتی
  • 300 گرم بامیه
  • دو عدد گوجه فرنگی بزرگ
  • دو عدد پیاز بزرگ
  • دو حبه سیر
  • سه قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
  • روغن، نمک، فلفل، زردچوبه و ادویه به مقدار لازم
  • آب لیموی تازه به مقدار لازم
  • دو یا سه لیوان آب

طرز تهیه خورشت بامیه با گوشت

1. ابتدا پیاز ها را به صورت نگینی یا خلالی خرد کنید. سیرها را نیز با چاقو خیلی ریز کنید.

2. در تابه مقداری روغن زیتون یا روغن مایع بریزید و پیاز و سیر را در آن تفت دهید تا سبک و نرم گردد.

3. گوشت را به ابعاد خورشتی خرد کنید و با پیاز تفت دهید. هم زمان به آن زردچوبه، ادویه و فلفل بزنید تا بوی گوشت را بگیرد.

4. پس از آنکه رنگ گوشت تغییر کرد، به آن رب بزنید و دو تا سه دقیقه تفت دهید تا خامی آن گرفته گردد.

5. در ادامه گوجه ها را به صورت پوره درآورید و همراه با آب به غذا اضافه کنید و بگذارید برای دو ساعت با حرارت کم خوب بپزد.

6. بامیه را خوب بشویید و خشک کنید و ساقه آن را بگیرید؛ اما به کلاهک آن آسیبی نزنید.

7. سپس آن را در مقدار کمی روغن تفت دهید.

8. پس از آنکه گوشت پخت، بامیه را به آن اضافه کنید و اجازه دهید برای 30 تا 40 دقیقه بپزد. در این مرحله می توانید به غذا نمک بزنید.

نکات تهیه خورشت بامیه

  • برای خرید بامیه به سراغ بامیه های ریزتری بروید که رنگ سبزتری دارند؛ چراکه طعم و مزه بهتری به خورشت می دهند.
  • بامیه هایی مناسب خورشت بامیه هستند که روی آن ها لکه های قهوه ای یا سیاه وجود نداشته باشد.
  • برای طبخ غذا به هیچ عنوان کلاهک بامیه را از ته جدا کنید و هیچ برش و آسیبی به آن نزنید؛ زیرا با این کار مواد لزج آن وارد خورشت می گردد.
  • بامیه را بیش از مقدار نپزید تا حال له شدگی پیدا نکند؛ معمولا 30 دقیقه برای پخت بامیه کافی است.
  • اگر بامیه را فریز نموده اید، برای پخت این غذا باید آن را از قبل از فریزر بیرون بیاورید تا حالت یخ زدگی خود را از دست بدهد.
  • در اواخر پخت برای طعم بهتر غذا می توانید به آن مقداری زعفران آب نموده و یک قاشق آب لیموی تازه اضافه کنید.
  • برای عطر و طعم بیشتر غذا می توانید از عصاره گوشت، مرغ یا سبزیجات برای خورشت بهره ببرید؛ منتها باید حواستان به نمک غذا باشد که شور نگردد.
  • در صورتی که رژیم گیاه خواری ندارید، از آب قلم بهره ببرید که طعم بسیار متفاوتی به آن می دهد و آن را پرخاصیت تر می نماید.
  • بعضی افراد به جای گوشت خورشتی، از گوشت چرخ نموده استفاده می نمایند. به این ترتیب که درست مثل مایع ماکارونی، گوشت را به پیازداغ اضافه کنید و به آن رب گوجه فرنگی و کمی زردچوبه و ادویه بزنید و تفت دهید. علاوه بر این، می توانید از گوشت قلقلی برای این غذا بهره ببرید که برای این منظور باید 200 تا 300 گرم گوشت چرخ نموده را با فلفل، زردچوبه، ادویه و نمک و بعلاوه پیاز رنده شده ریز که آبش را گرفته اید، مخلوط کنید؛ بعد آن را به شکل قلقلی درآورید و در روغن سرخ کنید. زمان پخت این گوشت های قلقلی خیلی زیاد نیست و در نتیجه می توانید همراه با بامیه به غذا اضافه کنید.
  • اگر به عطروبوی دارچین علاقه دارید، می توانید از پودر یا چوب دارچین در غذای خود بهره ببرید؛ هرچند پودر دارچین خیلی نباشد؛ چون می تواند رنگ غذا را تیره کند.
  • برای جا افتادن این خورشت باید آن را روی حرارت ملایم قرار دهید؛ زیرا حرارت بالا باعث وارفتن بامیه ها می گردد و به لزج شدن خورشت می انجامد. ضمن اینکه به دلیل حساس بودن بامیه ها، غذا را نباید خیلی هم بزنید.
  • در بعضی منطقه ها ایران این خورشت را با دانه های غوره می پزند که شما نیز در صورت علاقه این روش را هم امتحان کنید. برای ترشی غذا می توانید از تمبر هندی، لیمو عمانی و آب غوره نیز بهره ببرید.
  • علاوه بر پیاز خام که در ابتدا با گوشت تفت می دهید، برای طعم بهتر غذا می توانید یک قاشق پیاز داغ به آن اضافه کنید.
  • خورشت بامیه مشابه خورشت های ایرانی همراه با برنج سرو می گردد؛ هرچند که می توانید آن را مثل خوراک با نان میل کنید.
  • آب این خورشت نباید زیاد باشد و قوام آن باعث به روغن افتادن خورشت می گردد.
  • بی شک پوره گوجه فرنگی این غذا را لذیذتر می نماید؛ اما در صورت نبود آن نیز می توانید با رب گوجه فرنگی این غذا را درست کنید.

طرز تهیه خورشت بامیه بادمجون

طرز تهیه خورشت بامیه بادمجون نیز مشابه خورشت بامیه با گوشت است که می توانید برحسب سلیقه از گوشت خورشتی، گوشت قلقلی، گوشت بوقلمون یا حتی مرغ بهره ببرید و طبق دستور ذکرشده پیش بروید. فقط در اینجا باید بادمجان ها را پوست بگیرید، از طول نصف کنید و برای حدود 30 دقیقه در آب و نمک قرار دهید تا تلخی و سیاهی آن گرفته گردد. سپس بادمجان ها را آبکش کنید و روی دستمال آشپزخانه بگذارید تا خشک گردد. در ادامه بادمجان ها را سرخ کنید و حدود 10 دقیقه مانده به پایان پخت خورشت، آن ها را روی خورشت قرار دهید و در ظرف را ببندید تا بپزد.

خورشت بامیه با مرغ

یکی از مزایای تهیه خورشت بامیه با مرغ، سرعت پخت غذا است؛ زیرا مرغ خیلی سریع تر از گوشت می پزد و در نتیجه زمان هایی که با کمبود وقت روبرو هستید، برترین گزینه به شمار می رود.

مواد لازم:

برای 2 نفر

  • 200 گرم بامیه
  • یک عدد سینه مرغ
  • دو قاشق غذاخوری پیازداغ
  • مقداری دانه غوره (دلخواه)
  • دو قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
  • دو عدد گوجه فرنگی یا هشت عدد گوجه گیلاسی
  • نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم

طرز تهیه خورشت بامیه با مرغ

1. برای تسریع در پخت می توانید مرغ را به تکه های کوچک تر خرد نموده یا به صورت یک تکه بهره ببرید.

2. در اینجا هم می توانید یک عدد پیاز خام را در روغن سرخ نموده یا به سراغ پیازداغ آماده بروید.

3. سپس رب، نمک، فلفل و زردچوبه را در قابلمه بریزید و تفت دهید تا خامی رب گرفته گردد.

4. در این مرحله مرغ را به قابلمه اضافه و تفت دهید تا رنگش تغییر کند.

5. حدود یک لیوان آب به مواد اضافه نموده و حرارت زیر قابلمه را زیاد کنید تا جوش بیاید؛ سپس زیر آن را کم کنید و در ظرف را بگذارید تا مرغ بپزد.

6. اگر از گوجه فرنگی در این غذا استفاده می کنید، آن را پوره نموده و همراه با آب به غذا اضافه کنید.

7. در این فاصله بامیه ها را کمی در روغن یا کره تفت دهید. کره طعم بهتری به بامیه ها می دهد.

8. مرغ ها پس از حدود 20 دقیقه نیم پز می شوند و می توانید بامیه و غوره را به آن بیفزایید. در صورتی که از گوجه گیلاسی استفاده می کنید، در این مرحله همراه با بامیه به غذا اضافه کنید.

9. از آنجا که آب این غذا را از ابتدا زیاد نریخته اید و مرغ هم سریع می پزد، غذای شما در عرض حدود یک ساعت حاضر است.

10. به این ترتیب با طرز تهیه خورشت بامیه دو نفره آشنا شدید که به خصوص برای زوج های جوان که تبحر بسیاری در آشپزی ندارند، گزینه ای عالی به شمار میرود.

خورشت بامیه بدون گوشت

امروزه غذاهای گیاهی طرفدارهای بسیاری پیدا نموده اند؛ چراکه هم سالم تر هستند و هم هضم راحت تری دارند. از طرفی با آمدن تابستان و گرم شدن هوا، هیچ چیزی به مقدار یک غذای سبک نمی تواند دلچسب باشد. بامیه هم که در همین فصل به وفور یافت می گردد و می توان در عرض نیم ساعت آن را تهیه و نوش جان کرد.

مواد لازم:

برای دو نفر

  • 200 گرم بامیه
  • دو عدد پیاز
  • یک حبه سیر
  • یک قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
  • پنج عدد گوجه فرنگی پوره شده
  • نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم

طرز تهیه خورشت بامیه بدون گوشت

1. ابتدا پیاز را خرد کنید و در کمی روغن تفت دهید تا طلایی و سبک گردد.

2. سیر را هم خرد نموده یا له کنید و به پیاز بیفزایید.

3. زردچوبه و فلفل و رب را هم در این مرحله اضافه کنید و اجازه دهید که رب خوب تفت بخورد.

4. گوجه فرنگی ها را که پوره نموده اید همراه با یک لیوان آب به قابلمه اضافه کنید.

5. در تابه ای جداگانه، بامیه ها را با کره کمی تفت دهید تا رنگشان کمی عوض گردد.

6. در ادامه بامیه ها را به غذا اضافه کنید و اجازه دهید با حرارت ملایم بپزند.

7. پس از پخت بامیه، نمک خورشت را اضافه کنید.

8. اگر دوست دارید خورشت تان طعم ترش داشته باشد، می توانید به آن آب لیمو یا آب غوره بزنید.

طرز تهیه خورشت بامیه با قارچ

یکی دیگر از راه های تهیه خورشت کاملا گیاهی، استفاده از قارچ است. برای این منظور قارچ ها را درشت حلقه حلقه کنید. کمی آب لیمو به آن بزنید تا رنگش تغییر نکند و سپس آن را در روغن تفت دهید. در ادامه پیاز و سیر را تفت دهید، بامیه را نیز جدا سرخ نموده و به مخلوط پیاز اضافه کنید و روی آن آب بریزید. پس از 15 دقیقه، قارچ ها را اضافه کنید و اجازه دهید برای 30 دقیقه دیگر جا بیفتد. پنج دقیقه قبل از تکمیل پخت می توانید به آن نمک، فلفل و آب غوره بزنید.

خورشت بامیه با لپه

خورشت بامیه با لپه از غذا های مخصوص خطه جنوب است که شباهت بسیاری به خورشت قیمه دارد؛ با این تفاوت که در این غذا به جای سیب زمینی از بامیه استفاده می گردد.

مواد لازم:

  • 200 گرم بامیه
  • 250 گرم گوشت خورشتی
  • نصف پیمانه لپه
  • یک عدد پیاز
  • دو حبه سیر
  • 100 گرم تمبر هندی
  • یک قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
  • نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم

طرز تهیه خورشت بامیه با لپه

1. برای این خورشت مشابه دستورهای پیشین، پیاز و سیر را تفت دهید تا طلایی رنگ شوند.

2. سپس گوشت خورشتی (گوسفندی یا گوساله) را اضافه کنید و حسابی تفت دهید تا رنگش تغییر کند. برای اینکه بوی گوشت گرفته گردد، می توانید به آن ادویه و فلفل و زردچوبه بزنید و به تفت دادن ادامه دهید.

3. لپه را بشویید و برای دو تا سه ساعت خیس کنید. آب آن را جدا نموده و لپه ها را به گوشت اضافه کنید و برای چند دقیقه تفت دهید. در صورت تمایل می توانید لپه را جداگانه بپزید و پس از پخت گوشت، در غذا بریزید.

4. حالا دو تا سه لیوان آب به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید تا گوشت و لپه بپزند.

5. تمبر هندی را در نصف لیوان آب جوش بریزید و بگذارید برای یک ساعت بماند. سپس آن را از صافی عبور دهید تا هسته هایش جدا گردد.

6. بامیه را نیز درست مثل روش های طبخ خورشت بامیه، در کره یا روغن به صورت جداگانه تفت دهید.

7. پس از پخت گوشت، بامیه و تمبر هندی صاف شده را به قابلمه اضافه کنید. ترجیحا تمبر هندی را به تدریج در غذا بریزید تا بیش از مقدار ترش نگردد.

8. اجازه دهید تا بامیه بپزد و خورشت جا بیفتد.

خواص خورشت بامیه

بامیه، طبع سرد و مرطوبی دارد و از جمله سبزیجات پرخاصیتی است که حاوی فیبر، پروتئین، پتاسیم، ویتامین B، ویتامین C، منگنز، کبالت، کلسیم و مواد معدنی است و می تواند ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و به خصوص دیابت را کاهش دهد. علاوه بر این، مصرف بامیه به سم زدایی و پاک سازی کبد یاری می نماید و نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن و سلامت پوست و مو دارد. مضاف بر اینکه از پوکی استخوان جلوگیری می نماید. از دیگر فواید متعدد بامیه می توان به این موارد اشاره نمود:

  • جلوگیری از روماتیسم و آرتروز
  • محافظت از دندان ها و استخوان ها
  • جلوگیری از یبوست
  • التیام زخم های گوارشی و یاری به دفع سموم از سیستم گوارشی
  • کاهش خطر ابتلا به آلزایمر و بیماری های عصبی
  • کنترل چاقی و موثر در کاهش کلسترول
  • از بین بردن ضعف و بی حالی و بالابردن قوای جسمانی بدن

با این همه، بامیه برای بعضی افراد مناسب نیست؛ در واقع وجود ویتامین K در این سبزی باعث افزایش انعقاد خون می گردد و در نتیجه کسانی که داروهای ضدانعقاد خون مصرف می نمایند، هنگام استفاده از بامیه باید جانب احتیاط را رعایت نمایند. علاوه بر این، بامیه حاوی پتاسیم بالایی است و از همین رو برای افراد مبتلا به بیماری های کلیوی توصیه نمی گردد.

اگر در خورشت بامیه از لپه بهره ببرید، خاصیت آن را بیشتر خواهید کرد؛ چراکه لپه نیز مانند سایر حبوبات منبع غنی پروتئین است. لپه به دلیل داشتن پتاسیم، برای بیماران قلبی عروقی مفید است. کربوهیدرات آن نیز به بیماران دیابتی یاری می نماید تا احساس گرسنگی ننمایند و به این ترتیب میل آن ها برای قند و شیرینی کاهش می یابد. با این همه لپه تاحدودی نفاخ و دیر هضم است و از همین رو در خوردن آن نباید زیاده روی کنید.

طعم خورشت بامیه

اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که در پی دستورهای غذایی با سبزیجات فصلی تازه می شد، بامیه را از دست ندهید و این خورشت دلچسب را برای یک بار هم که شده امتحان کنید. یکی از مزیت های مهم این غذا در انتخاب مواد اولیه آن است که دست افراد گوشت خوار و گیاه خوار را باز می گذارد و می توان آن را بر اساس رژیم غذایی مربوطه طبخ کرد. ضمن اینکه اگر مایل به استفاده از برنج همراه آن نباشید، می توانید این غذای لذیذ و اشتهابرانگیز را به شکل خوراک مصرف کنید. خلاصه اینکه با کمترین امکانات و مقرون به صرفه ترین مواد غذایی هم می توانید یک وعده غذای دلچسب داشته باشید.

اگر در محل سکونت شما، خورشت بامیه را به روشی متفاوت تهیه می نمایند، در زیر همین مقاله آن را با کاربران خبرنگاران در میان بگذارید تا با دستور پخت آن را آشنا شوند. علاوه بر این، در صورت تمایل می توانید از مراحل طبخ خورشت بامیه عکاسی کنید و با تگ کردن خبرنگاران در اینستاگرام ([email protected])، این تصاویر و همین طور تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

منبع: کجارو / yjc.ir / مجله الکترونیک دونفره / hawzah.net / مجله الکترونیک دونفره / tasvirezendegi.com
انتشار: 5 فروردین 1401 بروزرسانی: 5 فروردین 1401 گردآورنده: maeva.ir شناسه مطلب: 1917

به "طرز تهیه خورشت بامیه ساده؛ از غذاهای خوشمزه سنتی ایرانی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه خورشت بامیه ساده؛ از غذاهای خوشمزه سنتی ایرانی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید