وقتی شعر پشت وانت را هم می دزدند!

به گزارش پایگاه اینترنتی مأوا، اکبر اکسیر با بیان این که شعر پشت وانت را هم به نام خودشان می زنند درباره سرقت ادبی سخن گفت و ماجرای انتشار شعرش به نام حسین پناهی را بازگو کرد.

وقتی شعر پشت وانت را هم می دزدند!

این شاعر و طنزپرداز در گفت وگو با خبرنگاران، درباره سرقت ادبی و شرایط رسیدگی به آن اظهار کرد: شاعری به نام غواص در دهه 40 شعرهای حزین لاهیجی را به نام خودش زده بود، هیچ کس هم این موضوع را متوجه نشد جز دکتر محمدرضا شفیعی کدکنی؛ او متوجه شد که دزد کل دیوان را به اسم خودش زده است. در گذشته، معدود از این مسائل بود. سرقت ادبی کاری بسیار زشت در عرصه ادبیات و عمل بی شرمانه ای است و در گذشته وقتی نام دزد معلوم می شد اصلا از جامعه طرد می شد.

او سپس به ماجرای سرقت از شعرهایش اشاره و گفت: در طول دوران شاعری ام چندین مورد برایم پیش آمده است؛ یکی را آقای منوچهر آتشی پیدا کرد و به کسی که شعر من را در مجله سپید و سیاه به نام خودش زده بود، گفت که پسرم اگر می خواهی به نام برسی، کار دیگری برای خودت بکن، این کار شرافتمندانه نیست. همچنین شعری از من در مجله جوانان قبل از انقلاب چاپ شده بود، من به شب شعری در سنندج دعوت شدم و آقایی رفت و شعر مرا پشت تریبون خواند، البته من در آن جا رویم نشد بگویم شاعر این شعر من هستم.

اکسیر افزود: اخیرا هم چندین شعر معروف من به نام زنده یاد حسین پناهی زده شده و من این را از طریق ناشرم پیگیری کردم.

این شاعر سپس با اشاره به تاثیر شبکه های اجتماعی بر سرقت ادبی گفت: قبلا در مدت یک هفته با توضیح می شد جلو سرقت انجام شده را گرفت. ولی حالا بزرگ ترین سرقت هم که انجام شود و حتی فردی کتابی را از کسی دیگر به اسم خودش بزند و در فضای مجازی بگذارد، دیگر به هیچ وجه نمی شود جلو آن را گرفت، چون در یک لحظه کل دنیا را پوشش می دهد و در چنین شرایطی با سال ها توضیح دادن حتی با چندین متخصص اینترنتی هم نمی توان کاری کرد.

او در ادامه تاکید کرد: انسان هایی که واقعا شاعر هستند هیچ وقت سرقت ادبی نمی کنند. افرادی که کمبود دارند و خیال می کنند دیگران نمی فهمند، شعری را برای دلخوشی پسرخاله به نام خودشان می زنند، مخصوصا این روزها که سایت بازی و شبکه های اجتماعی به قدری قوی شده است که هر کس برای خودش صفحه ای دارد و فضایی را گرفته؛ هر شب و روز ممکن است فردی معروف ترین شعرها را با تغییر دادن یک کلمه به نام خودش منتشر کند.

اکبر اکسیر با بیان این که سرقت ادبی عملی زشت و ناجوانمردانه است، اظهار کرد: جامعه ادبی باید جلو سرقت ادبی بایستد ولی با این بلبشویی که در شبکه های اجتماعی هست، به هیچ وجه نمی شود در پی یک سرقت ادبی توضیح داد. مجله راه کمال در یک صفحه کامل شعر من را با نام حسین پناهی منتشر کرده بود و از او و شعرهای خوانده نشده اش نوشته بود. من برای این مجله توضیحی نوشتم و جلد کتابم را ارسال کردم که پس از آن همان صفحه را به نام من برگرداند و تیتر صفحه در شماره بعد مجله از پناهی در عصر بی پناهی به عصر بی پناهی اکبر اکسیر تغییر کرد.

سراینده مجموعه شعر زنبورهای عسل دیابت گرفته اند همچنین گفت: امیدوارم همه عزیزان خصوصا جوان ترها که برای یادداشت های شان مطلب کم می آورند و از شعر شاعر یا نوشته کتابی استفاده می کنند، به نوعی آن را با بولد کردن یا گیومه مشخص کنند تا مردم متوجه بشوند از خودشان نیست.

اکسیر سپس به توارد در شعر اشاره کرد و گفت: بحثی هم به نام توارد در ادبیات وجود دارد؛ مثلا بیت اول شعری را که من در آستارا گفته بودم، شاعری در مشهد هم گفته بود که هر دو در مجله جوانان استاد طبایی منتشر و توضیح داده شد که بنا به دلایلی این یک بیت یکی شده و می توان به آن توارد گفت. ولی وقتی یک غزل کامل به نام کسی دیگر زده می شود دیگر توارد نیست؛ یک مصرع یا نهایتا یک بیت می تواند توارد باشد اما یک شعر کامل نه. با این حال سرقت ادبی امروزه خیلی شیوع پیدا کرده، شعر معروفی را که حتی پشت وانت ها هم هست برمی دارند و به نام خودشان می زنند.

این شاعر همچنین با اشاره به تاثیر کمبود مطالعه بر سرقت ادبی گفت: نسل ما نسلی بود که بدون کتاب سر بر بالین نمی گذاشت، ما تمام کتاب های شعر و شعرهایی را که از شاعران بزرگ چاپ می شد مطالعه می کردیم. حالا اما نه مطالعه ای در کار است و نه کتابخوانی ای؛ با دو ورق انشا نوشتن، کار را به ویراستاری می دهند و با چند چک ماه به ماه کتاب شان بلافاصله چاپ می شود ولی ما برای چاپ یک شعر در مجله پنج سال صبر می کردیم. امروزه دیگر این طور نیست و خیلی زود کارگاه های شاعرسازی شاعران را پشت سر هم پرینت می گیرد. اما در بین این ها، شاعران خوب و باسوادی هم هستند که حرف های بکری دارند ولی سرشان بی کلاه می ماند و در این غبار همهمه و هیاهو گم می شوند.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 30 شهریور 1399 بروزرسانی: 2 اسفند 1399 گردآورنده: maeva.ir شناسه مطلب: 1050

به "وقتی شعر پشت وانت را هم می دزدند!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "وقتی شعر پشت وانت را هم می دزدند!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید