طرز تهیه مرغ شکم پر مجلسی؛ در فِر و قابلمه
به گزارش پایگاه اینترنتی مأوا، مرغ شکم پر یکی از غذاهای خوشمزه و مجلسی ایرانی است که در مهمانی ها و مجالس گزینه خوبی به شمار میرود، بعلاوه شام فوق العاده ای برای جشن گرفتن شب یلدا است. مرغ شکم پر همانطور که از اسمش پیداست، از مرغ تهیه می گردد که داخل شکم آن با مخلفات و سبزیجات معطر پر خواهد شد. به همین علت مرغ شکم پر بسیار ارزش غذایی بالایی دارد، طرز تهیه مرغ شکم پر در شهرهای مختلف ایران فرق دارد. مرغ شکم پر را معمولا به دو روش کلی یعنی در فر و در قابلمه تهیه می نمایند. دیده شده است که بعضی مردم درباره پخت مرغ شکمپر در تستر سوال می نمایند. در ادامه در قسمت آشپزی از خبرنگاران بلاگ شما را با طرز تهیه مرغ شکم پر در هردو روش آن آشنا می کنیم. مواد لازم و طرز آماده سازی مرغ در هردو روش یکسان است.
مرغ | 1 عدد میانه |
سبزیجات معطر | 200 گرم |
پیاز | 3 عدد میانه |
سیر | 5 حبه |
مغز گردو | 100 گرم |
زرشک | نصف پیمانه |
رب انار | 4 قاشق غذا خوری |
رب گوجه فرنگی | 1 قاشق غذا خوری |
کشمش | نصف پیمانه |
آلو جنگلی | 6 عدد |
دارچین | 1 قاشق چای خوری |
سیب زمینی | 1 عدد |
هویج | 1 عدد |
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه | به مقدار لازم |
آلو خورشتی | 6 عدد |
آبلیمو تازه | به مقدار لازم |
روغن مایع | به مقدار لازم |
کره | به مقدار لازم |
زعفران آب نموده | به مقدار لازم |
بیشتر بخوانید: طرز تهیه سبزی پلو با ماهی؛ با معطرترین سبزی ها????(مخصوص شب عید)
آماده سازی و پرکردن شکم مرغ (مشترک برای پخت در فر و بدون فر) :
- اول نوبت پاک کردن و تمیز کردن مرغ است. مرغ را کاملاً بشویید و در قسمت های داخلی قفسه سینه وقت بیشتری بگذارید تا بعداً در هنگام پختن مرغ بوی بدی ندهد. اگر برای ناهار این غذا را درست می کنید از شب قبل این کار را انجام دهید.
دقت داشته باشید که مقدار مرغ باید متناسب باشد و چیزی در حدود 1.5 تا 2 کیلو گرم باشد. اگر وزن مرغ بیشتر باشد، باعث می گردد که هنگام پخته شدن، محتویات داخل آن خوب مغز پخت نشوند.
- زعفران دم نموده را به همراه دارچین، آبلیمو، نمک و فلفل و به همراه کمی روغن مایع در ظرفی بریزید و خوب هم بزنید و از آن برای مزه دار کردن مرغ بهره ببرید. مایع آماده شده را بر روی پوست مرغ و قسمت های داخلی آن اضافه کنید و خوب مرغ را به مواد آغشته کنید.
- سپس دو حبه سیر را به همراه یک پیاز پوست بگیرید و بشویید و به صورت خلالی ریز کنید و درون پوست و شکم مرغ قرار دهید. سپس بر روی کاسه مرغ یک سلفون بکشید و آن را به مدت نصف روز تا یک روز در یخچال قرار دهید تا با گذشت زمان هم بوی بد مرغ از بین برود و هم مقداری مرغ مزه دار گردد. بعد از گذشت این زمان می توانید مرغ را از یخچال خارج کنید و سیر و پیاز را هم از داخل مرغ بیرون بیاورید و از آن ها برای تهیه سس مرغ شکم پر بهره ببرید.
- نوبت به آماده کردن مواد داخل شکم مرغ است. ابتدا پیاز های به جامانده را پوست بگیرید و بشویید و به صورت نگینی خرد کنید.
- سپس یک تابه را آماده کنید و درون آن کمی روغن مایع به همراه مقداری کره بریزید و بر روی حرارت ملایم اجاق گاز قرار دهید تا روغن داغ گردد. سپس پیازها را به تابه اضافه کنید و تفت دهید تا رنگ آن ها طلایی گردد. مغزهای گردو را که از قبل آسیاب نموده اید را به تابه اضافه کنید و تفت دهید و سپس زرشک، کشمش، آلو جنگلی و آلو بخارا را به تابه اضافه کنید و خوب مواد را هم بزنید و با یکدیگر تفت دهید تا مزه بگیرند.
آسیاب کردن گردو و بعلاوه اضافه کردن آلو جنگلی و آلو بخارا در این مرحله اختیاری است ولی طبق تجربه ثابت شده است که طعم بهتری به غذای شما می دهند.
- سبزیجات معطر که شامل گشنیز، شنبلیله، پونه و جعفری است را تمیز کنید و بشویید و در صافی قرار دهید تا آب آن ها گرفته گردد. سپس آن ها را به صورت ساطوری خرد کنید و در یک تابه دیگر که مقداری روغن در آن ریخته شده و بر روی اجاق گاز با حرارت ملایم داغ شده است را تفت دهید تا آب سبزی ها کشیده گردد و تفت داده گردد.
- سبزی ها را به سایر مواد اضافه کنید و خوب هم بزنید و در نهایت به تابه مقداری نمک و فلفل سیاه اضافه کنید و بار دیگر خوب مواد را هم بزنید. و در نهایت دو قاشق غذا خوری از رب انار را به مواد اضافه کنید و خوب مواد را هم زنید تا کاملا مخلوط و یکدست شوند.
- نوبت به آماده کردن سس مرغ شکم پر می رسد. برای این کار تابه ای که سبزی ها را در آن تفت داده اید بهره ببرید. به آن مقداری روغن اضافه کنید و بر روی اجاق گاز با حرارت ملایم قرار دهید تا داغ گردد. سپس 1 قاشق غذا خوری رب گوجه فرنگی را به همراه 2 قاشق غذا خوری رب انار به تابه اضافه کنید و آن ها را تفت دهید.
- سپس مقداری زعفران دم نموده را به همراه دو پیمانه آب و نمک و فلفل را به مواد اضافه کنید. توجه کنید که می توانید از سیر و پیازی که از مرحله طعم دار کردن مرغ به جای مانده است برای تهیه سس بهره ببرید. سپس به مدت 5 دقیقه در تابه را بگذارید تا مواد کمی بجوشند و قوام بیاید.
- در مرحله بعد نوبت به پر کردن شکم مرغ با مواد می رسد. مواد را دوباره خوب با هم مخلوط کنید و با قاشق به درون شکم مرغ بریزید و سپس شکاف شکم مرغ را با نخ مخصوص آشپزی ببندید. با استفاده از هویج و سیب زمینی درز و حفرات به جای مانده مرغ را پر کنید. بهتر است برای حفظ شکل مرغ پاهای آن را نیز با نخ محکم ببندید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه 6 نوع غذا با مرغ؛ کاربردی و لذیذ ????
مرغ شکم پر در فر:
اگر قصد پختن مرغ در فر را دارید، یک ظرف پیرکس در دار را انتخاب کنید و کف آن را با روغن چرب کنید. سیب زمینی و هویج ها را که پوست گرفته شده و شسته شده را به صورت قطعات بزرگ خرد کنید و در کف ظرف قرار دهید. سپس مرغ را روی آن ها قرار دهید و سس مخصوص را روی مرغ و اطراف آن بریزید. در ظرف را ببندید و به مدت 3 تا 4 ساعت آن را در دمای 180 درجه سانتی گراد در فر قرار دهید. گر ظرف پیرکس مناسب برای تهیه مرغ شکم پر ندارید می توانید از ظرف خود فر بهره ببرید. ولی باید مرغ شکم پر را درون یک لایه فویل بپوشانید. برای جلوگیری از خشک شدن مرغ، بعد از گذشت یک ساعت از پختن مرغ، فویل را جدا کنید و هر 5 دقیقه یکبار مقداری سس بر روی مرغ شکم پر بریزید. اگر مرغ خیلی خشک شده بود کمی کره هم به آن اضافه کنید.
دقت کنید که هر نیم ساعت یک بار مقداری از سس را بر روی مرغ بریزید تا مرغ خشک نگردد. مقدار زمان پخت مرغ شکم پر به مقدار مرغ شما بستگی دارد.
مرغ شکم پر در قابلمه:
اگر فر ندارید می توانید مرغ شکم پر را در قابلمه نیز آماده کنید. به این صورت که مرغ شکم پر را در قابلمه مناسب قرار دهید و به مقدار نصف مرغ به قابلمه آب اضافه کنید. سپس قابلمه را بر روی حرارت ملایم اجاق گاز به مدت 1 الی 5 ساعت قرار دهید تا پخته گردد.
برای پخته شدن دو طرف مرغ، آن را هر نیم ساعت یکبار به آرامی زیر و رو کنید. وقتی که آب مرغ تبخیر شد، مرغ شکم پر شما آماده است.
دقت کنید که مواد داخل مرغ، معمولاً سلیقه ای است و با توجه به ذائقه تان میتوانید طعم ترش یا شیرین را انتخاب کنید و به تناسب آن مواد را تغییر دهید. بعلاوه بعضی ها از سبزیجات معطر در داخل مرغ شکم پر استفاده می نمایند. به طور مثال فلفل دلمه ای عطر خوبی به مرغ می دهد.
مرغ شکم پر را می توان در قابلمه پر از نمک هم درست کرد. به این صورت که پس از پرکردن شکم مرغ با مواد دلخواه، دوختن آن و متصل کردن پاهای مرغ به هم، مقدار زیادی نمک در داخل قابلمه میریزیم و مرغ را در آن قرار می دهیم.
بهتر است یک فویل در ته قابلمه قرار دهید تا از چسبیدن نمک به کف قابلمه جلوگیری کنید. (روی فویل نمک بریزید.)
در قابلمه را ببندید و در حدود یک ساعت روی حرارت میانه قرار دهید نا کاملا برشته گردد.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه کشک بادمجان؛ به 2 روش مجلسی و رژیمی!
از آنجا که محتویات داخل شکم مرغ، سلیقه ای هستند، در ویدیوی زیر طرز تهیه مرغ شکم پر با مواد دیگری را آموزش می دهیم. در این ویدئو نکات طلایی پاک کردن شکم مرغ و سایر نکاتی که باعث استحکام بهتر مرغ شکم پر می شوند نیز، آموزش داده شده است.
[aparat id=hQAXJ]بعد از آماده شدن مرغ شکم پر آن را در یک سینی قرار دهید و با سبزیجات معطر و بعلاوه سبزیجات بخارپز تزیین کنید و به تنهایی و همراه با و یا به همراه پلو زعفرانی سرو کنید. به نظر بعضی افراد لایه بیرونی مرغ به مقدار کافی مزه دار نمی گردد. در این حالت می توانید از سس های خانگی برای مزه دار کردن آن طبق سلیقه خود بهره ببرید.
نکاتی در تهیه مرغ شکم پر:
- اگر طعم ترش را دوست دارید می توانید به مقدار 2 قاشق غذاخوری رب آلوچه در هنگام مزه دار کردن مرغ به آن اضافه کنید.
- هویج و سیب زمینی که در کف ظرف چیده شد، به این علت است که است که مرغ به کف ظرف نچسبد. به صورت دلخواه می توانید از فلفل دلمه ای و فلفل سبز هم بهره ببرید.
- نکته مهم در تهیه مرغ شکم پر این است که مرغ حتما باید پوست داشته باشد. به علت اینکه مرغ در هنگام پخته شدن پوست آن روغن می اندازد و از خشک شدن مرغ جلوگیری می نماید.
- موادی که در پر کردن شکم مرغ به کار برده می شوند، سلیقه ای است. شما می توانید از سبزیجات معطر محلی شهر خودتان نیز بهره ببرید.
- مرغ شکم پر در گیلان به صورت شیرین تهیه می گردد. به این منظور مقداری شکر را در یک لیوان آب جوش حل می نمایند و به سس مرغ شکم پر اضافه می نمایند.
- دستور تهیه مرغ شکم پر که به آموزش آن پرداختیم برای 6 نفر مناسب است.
منبع: www.thespruceeats.com
منبع: اُکالا