اروپا مکانیسم ماشه علیه ایران را فعال کرد

به گزارش پایگاه اینترنتی مأوا، انگلیس، فرانسه و آلمان مکانیسم حل اختلاف موسوم به مکانیسم ماشه را فعال کردند

اروپا مکانیسم ماشه علیه ایران را فعال کرد

در سفر با تور هلند از کشور گلهای لاله دیدن کنید و آسیاب های بادی آمستردام هلند را نظاره گر باشید.

به گزارش گروه سیاسی خبرنگاران، آلمان، انگلیس و فرانسه با انتشار بیانیه ای در بروکسل، مکانیسم حل اختلاف در برجام را فعال کردند.

خبرگزاری فرانسه نیز گزارش داد که تروئیکای اروپایی پروسه حل اختلاف در زمینه نقض توافق هسته ای از سوی ایران را شروع کردند.

در بیانیه فرانسه آمده است، با توجه به اقدامات ایران، هیچ انتخاب دیگری نداشتیم، برای ثبت نگرانیهایمان و اینکه ایران به تعهداتش در برجام پایبند نیست به کمیسیون مشترک رجوع می کنیم.

ساعاتی پیش خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلمات های اروپایی گزارش داده بود که آلمان، فرانسه و انگلیس احتمالا روز سه شنبه مکانیسم حل اختلاف در برجام را فعال می نمایند.

این مکانیسم روندی است که در صورت طی کردن کامل مراحل، به بازگرداندن تحریم های سازمان ملل علیه ایران منتهی خواهد شد.

با این حال دیپلمات های اروپایی مدعی هستند که هدف این تصمیم حفظ توافق هسته ای به وسیله بحث و رایزنی با ایران برای بازگشت به تعهداتش ذیل برجام است، نه بازاعمال تحریم های سازمان ملل.

در برجام دو بند به ساز و کار حل و فصل اختلافات در توافق اختصاص یافته است، بند های 36 و 37.

در بند 36 آمده است: چنانچه ایران معتقد باشد که هر یک یا کلیه گروه 1+5 تعهدات خود را رعایت ننموده اند، ایران می تواند موضوع را به منظور حل و فصل به کمیسیون مشترک ارجاع کند؛ به همین ترتیب، چنانچه هر یک از اعضای گروه 1+5 معتقد باشد که ایران تعهدات خود را رعایت ننموده است، هر یک از دولت های گروه 1+5 می تواند اقدام مشابه به عمل آورد. کمیسیون مشترک 15 روز زمان خواهد داشت تا موضوع را فیصله دهد، مگر اینکه این زمان با اجماع تمدید گردد. متعاقب آنالیز کمیسیون مشترک، چنانچه هر عضو معتقد باشد که موضوع پایبندی فیصله نیافته است، می تواند موضوع را به وزیران امور خارجه ارجاع دهد. وزیران 15 روز خواهند داشت تا موضوع را فیصله دهند، مگر اینکه این زمان با اجماع تمدید گردد. پس از آنالیز کمیسیون مشترک - همزمان با (یا به جای) آنالیز در سطح وزیران - خواه عضو شاکی یا عضوی که اجرای تکالیفش موضوع بوده است می تواند درخواست کند که موضوع توسط یک هیأت مشورتی که متشکل از سه عضو خواهد بود (یکی از سوی هر یک از طرف های درگیر در اختلاف و طرف سوم مستقل) آنالیز گردد. هیأت مشورتی می بایست نظریه غیر الزام آوری را در مورد موضوع پایبندی ظرف 15 روز ارائه کند. چنانچه، متعاقب این فرآیند 30 روزه موضوع فیصله نیابد، کمیسیون مشترک در کمتر از 5 روز نظریه هیأت مشورتی را با هدف فیصله موضوع آنالیز خواهد نمود. چنانچه موضوع کماکان به نحو مورد رضایت طرف شاکی فیصله نیافته باشد و چنانچه طرف شاکی معتقد باشد که موضوع، مصداق عدم پایبندی اساسی می باشد، آنگاه آن طرف می تواند موضوع فیصله نیافته را به عنوان مبنای توقف کلی و یا جزیی اجرای تعهداتش وفق برجام قلمداد نموده و یا به شورای امنیت سازمان ملل متحد ابلاغ کند که معتقد است موضوع مصداق عدم پایبندی اساسی به شمار می آید.

بند 37 برجام عنوان می نماید: متعاقب دریافت ابلاغ طرف شاکی، به نحو مشروح در فوق، به همراه توضیحی از کوشش های توأم با حسن نیت آن طرف برای طی فرآیند حل و فصل اختلاف پیش بینی شده در برجام، شورای امنیت سازمان ملل متحد می بایست منطبق با رویه های خود در مورد قطعنامه ای برای تداوم لغو تحریم ها رای گیری کند. چنانچه قطعنامه فوق الذکر ظرف 30 روز از تاریخ ابلاغ به تصویب نرسد، سپس مفاد قطعنامه های سابق شورای امنیت سازمان ملل متحد مجدداً اعمال خواهند شد، مگر اینکه شورای امنیت سازمان ملل متحد به نحو دیگری تصمیم گیری کند. در چنین صورتی، این مفاد در مورد قرارداد هایی که بین هر طرف و ایران یا افراد و نهاد های ایرانی قبل از تاریخ اعمال آن ها امضا شده باشد، دارای اثر عطف به ما سبق ندارد مشروط به اینکه فعالیت های اجرا شده وفق اجرای این قرارداد ها منطبق با برجام و قطعنامه های قبلی و فعلی شورای امنیت باشد. شورای امنیت سازمان ملل متحد، با ابراز نیت خود برای تصمیم گیری مبتنی بر ممانعت از اجرای دوباره و اتوماتیک تدابیر در صورتی که ظرف این مدت موضوعی که موجب ابلاغ فوق شده است حل و فصل شده باشد، دیدگاه های طرف های اختلاف و هرگونه نظریه صادره توسط هیأت مشورتی را ملحوظ خواهد داشت. ایران بیان داشته است که چنانچه تحریم ها جزیی یا کلی مجددا اعمال شوند، ایران این امر را به منزله زمینه ای برای توقف کلی یا جزیی تعهدات خود وفق برجام قلمداد خواهد نمود.

در حقیقت منظور از مکانیسم ماشه همان ساز و کار حل اختلافات در بند های 36 و 37 در برجام است. این 2 بند از آنجا که رجوع به آن ها می تواند به بازگشت اتوماتیک تحریم های بین المللی علیه ایران بینجامد، به مکانیسم ماشه معروف شده است.

منبع: خبرگزاری دانشجو
انتشار: 16 بهمن 1398 بروزرسانی: 2 اسفند 1399 گردآورنده: maeva.ir شناسه مطلب: 577

به "اروپا مکانیسم ماشه علیه ایران را فعال کرد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اروپا مکانیسم ماشه علیه ایران را فعال کرد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید