بازدید علی اکبر صالحی از نطنز در آستانه ورود ایران به گام چهارم
به گزارش پایگاه اینترنتی مأوا، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در آستانه ورود ایران به گام چهارم کاهش تعهدات برجامی، امروز (دوشنبه) از مجتمع غنی سازی نطنز و اقدامات اجرا شده در سه گام قبلی به ویژه گام سوم بازدید می کند.
به گزارش خبرنگار اعزامی خبرنگاران به نطنز، علی اکبر صالحی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان امروز (دوشنبه) و در آستانه ورود ایران به گام چهارم کاهش تعهدات برجامی و انتها فرصت 60 روزه سوم ایران به طرف های باقیمانده در برجام برای اجرای تعهداتشان، با حضور در مجتمع غنی سازی شهید مصطفی احمدی ر وشن از این مجتمع و اقدامات اجرا شده در سه گام قبلی به ویژه گام سوم کاهش تعهدات برجامی بازدید می کند.
جمعی از خبرنگاران رسانه های داخلی نیز در این تور هسته ای حضور دارند و در انتها این بازدید، علی اکبر صالحی در نشستی خبری به پرسش های خبرنگاران پاسخ می دهد.
شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران 18 اردیبهشت ماه سال جاری و در نخستین سالگرد خروج آمریکا از برجام، در بیانیه ای ضمن اعلام کاهش برخی تعهدات برجامی، فرصت 60 روزه ای را به طرف های باقیمانده در برجام از جمله سه کشور اروپایی داد تا تعهدات بانکی و نفتی خود در قبال ایران را عملیاتی کنند و گفت که اگر کماکان این روند ادامه یابد و شاهد پایبندی طرف مقابل به تعهداتش نباشیم، ایران گام های دیگری را در این راستا برخواهد داشت. در گام اول ایران از 300 کیلوگرم اورانیوم غنی شده 3.67 درصد عبور کرد و در انتها این گام و زمان ورود به گام دوم (16 تیر ماه) نیز عنوان شد که ایران از این به بعد سقف غنی سازی 3.67 درصد را رعایت نمی کند و یک روز بعد هم بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی در مصاحبه با فارس خبر داد که سقف اورانیوم غنی شده ایران به 4.5 درصد رسیده است.
گام سوم کاهش تعهدات برجامی نیز پس از اعلام حسن روحانی از روز جمعه 15 شهریور شروع و سازمان انرژی اتمی موظف شد در زمینه تحقیق و توسعه هر آنچه نیاز فنی کشور است، بلافاصله شروع کند و تمام تعهداتی که در زمینه تحقیق و توسعه در برجام مدنظر بوده را کنار بگذارد.
در همین خصوص بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی 16 شهریور ماه در نشستی خبری درباره اقدامات اجرا شده در گام سوم و اقداماتی که قرار است در این مدت 2 ماه انجام شود، گفت: چهار اقدام امروز انجام شد، یکی در ارتباط با بند 39 ضمیمه یک و تولید محصول غنی سازی با ماشین های نسل جدید و عدم اختلاط پسمان و محصول این زنجیره ها که قرار بود پس از سال 10 از شروع برجام انجام شود که این انجام شد. از این به بعد سانتریفیوژها همانطور که تحقیق و توسعه می کنند به انباشت ذخایر ما کمک می کنند. این اقدام از دیروز انجام و امروز به آژانس اعلام شد واز الان تولیدات تحقیقاتی ما به ذخایر کشور اضافه کرده می شود.
کمالوندی اضافه کرد: سانتریفیوژ IR6s در بند 32 ضمیمه یک قرار بوده در ابتدای سال 11 برجام گازدهی شود که گازدهی آن را شروع کردیم. راه اندازی زنجیره 20 تایی ماشین IR4 که براساس بند 35 ضمیمه یک برجام بوده که ابتدای سال 11 قرار بود انجام شود و این هم الان اجرا شده است. ماشین IR6 به صورت زنجیره 20 ماشین که قرار بود از آبان ماه شروع شود که از دیروز گازدهی کرده ایم و زنجیره 30 تایی را در برنامه بعدی انجام می دهیم. این چهار اقدام عملا اجرا شده است. 4 اقدام دیگر مانده که دو مورد آن ها در یک ماه آینده انجام خواهد شد، یکی راه اندازی زنجیره میانی ماشین IR2m است که باید از سال 11 انجام می شد و یکی راه اندازی و گازدهی زنجیره 10 تایی ماشین سانتریفیوژ سه بیلوز IR5 و گازدهی آن که ابتدای سال 11 باید انجام می شد و در یک ماه آینده صورت می گیرد.
وی اضافه کرد: در دو ماه آینده و قبل از انتها گام سوم سه کار مهم دیگر داریم که ارزش بسیار بالایی دارد، یکی راه اندازی و گازدهی زنجیره های شاهد 164 تایی IR4 و راه اندازی زنجیره های شاهد 164 تایی IR2m و همچنین گازدهی به زنجیره میانی سانتریفیوژ IR5s را تا دو ماه آینده خواهیم داشت. راه اندازی گازدهی زنجیره 30 ماشین IR6 قرار بوده سال هشت و نیم انجام شود که الان زنجیره ده تایی آن را داریم که گاز می دهیم، زنجیره 20 تایی را از دیروز شروع کردیم و عملا 60 ماشین IR6 در حدود دو ماه آینده در حال کار و تحقیق و توسعه و افزایش ذخایر اورانیوم کشور خواهند بود.
از سوی دیگر، علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی 15 مهر ماه سال جاری در حاشیه نشست با اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در اظهاراتی در جمع خبرنگاران اعلام کرده بود که زنجیره 30 تایی IR6 که قرار بود چهار سال و نیم آینده دایر شود، به دلیل خلف وعده اروپایی ها ظرف دو سه هفته آینده راه اندازی می شود.
وی همچنین اضافه کرد: ظرف حداکثر یک ماه آینده تا زمانی که گام سوم به انتها برسد، قریب به 2 هزار و 500 سو به ظرفیت 5 هزار و 60 سوی ما اضافه خواهد شد. یعنی قریب 45 درصد به ظرفیت توان غنی سازی ما اضافه می شود.
رئیس سازمان اتمی همچنین گفت که لوله گذاری ها برای ماشین های نصب شده جدید در عرض هشت روز اجرا شده است.
وی همچنین گفت که ظرف یکی دو هفته آینده قسمت ثانویه راکتور آب سنگین اراک راه اندازی خواهد شد و مهمتر از آن ماشین جا به جایی سوخت که ناقص بود نیز تکمیل می شود.
به گزارش فارس، 14 آبان ماه انتها سومین فرصت 60 روزه ایران به طرف های باقیمانده در برجام است و آنگونه که مقامات ایرانی اعلام کرده اند با توجه به بدعهدی های طرف های برجامی، ایران وارد گام چهارم کاهش تعهدات برجامی خواهد شد. البته علی اکبر صالحی پیش از این اعلام کرده بود که جزییات گام چهارم را حسن روحانی رئیس جمهور اعلام خواهد کرد.
به گزارش فارس، به همین دلیل کمیته ای در شورای عالی امنیت ملی تشکیل شده و سید عباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز پیش از این گفته بود که این کمیته در حال طراحی گام چهارم است.
منبع: خبرگزاری فارس